Login

UPlanners leert wat bij op het HAN Lean event

11 maart 2020

Onze UPlanner Chantal neemt een kijkje op het HAN Lean event!

Ben jij ook benieuwd hoe je processen kan verbeteren? Tijdens het HAN Lean evenement staan leren en veranderen centraal.

Op dit jaarlijks evenement presenteren studenten van de minor Lean/World Class Performance aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen hun verbeterprojecten. Dit is voor mij een speciaal evenement, omdat ik vorig jaar zelf als student mijn verbeterproject hier heb gepresenteerd. Naast de presentaties door studenten gaan drie Lean-experts hun ervaring met betrekking tot leren en veranderen toelichten.

Vincent Wiegel en Daryl Powell beten het spits af met een seminar. Door de technische ontwikkelingen in de markt is het van belang dat ook bedrijven blijven leren. Tijdens deze presentatie werd de invloed van technische ontwikkelingen toegelicht. Na dit interessante seminar ben ik samen met mijn afstudeerbegeleider naar de presentatie van Kinkelder geweest. Deze presentatie ging over omsteltijdreductie met behulp van de SMED methode. Dit was een boeiend verhaal met een prachtig resultaat, namelijk een omsteltijdreductie van 33%.

Vervolgens stond de presentatie van Leitz op het programma. Dit was een extra leuk, omdat ik zelf bij Leitz ben afgestudeerd. Mijn onderzoek daar ging over het verkorten van de doorlooptijd. Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat de leverbetrouwbaarheid van de huidige doorlooptijd niet volgens de norm was. Dit verbeterproject ging specifiek in op de leverbetrouwbaarheid van de specials. Conclusie uit dit project was, dat door visueel management en een digitaal overzicht van de lopende orders de leverdatum beter kan worden bewaakt.

Naast alle informatie was er ook ruimte voor een hapje en een drankje. In de pauze kwam ik een aantal enthousiaste medewerkers van Ubbink tegen. Ubbink is één van de deelnemende bedrijven, waar de studenten verbeterprojecten kunnen uitvoeren. Na de pauze ben ik samen met hen naar een presentatie van de Jumbo gegaan. Bij de Jumbo moesten de reachtrucks lange afstanden afleggen om de ontvangen goederen weg te brengen. Door de goederen aan twee kanten te ontvangen, secties op te delen en cross-trainen is 31% van de rij afstanden verminderd. Oftewel van 70 naar 49 km per dag. Een prachtig resultaat.

Na de laatste presentatie van de studenten begon het seminar van Stefan Kleijngeld. Hij is werkzaam als Operations manager bij Inther Group. Hij heeft Logistiek en Economie gestudeerd en de minor World Class Performance/Lean Management gevolgd. Bovendien was hij in 2010 voorzitter van Jong Logistiek Nederland en in 2016 verkozen tot Jong Logistiek Talent van het jaar. Stefan heeft zijn ervaringen met betrekking tot leren en veranderen toegelicht. Volgens Stefan zijn er interessante ontwikkelingen die van invloed zijn op de logistiek. Denk hierbij aan de verschillende soorten distributiecentra. Wehkamp heeft bijvoorbeeld besloten om een geautomatiseerd distributiecentrum op te zetten, sommige distributiecentra werken nog handmatig en de Hema heeft bijvoorbeeld gekozen voor een hybride vorm. De kern van het verhaal van Stefan is dat je als bedrijf bewust moet zijn van deze veranderingen. Just do it together, want stilstand is achteruitgang.

logo Lean