Login

UPlanners en Toyota zetten de moeders in het zonnetje!

21 mei 2019

Waarom kan jouw moeder niet plannen?

Met die vraag werden de UPlanners tijdens het America Today event geconfronteerd en daar is het idee ontstaan om iets leuks te doen voor onze UPlanner moeders. Wat weten de moeders nu eigenlijk over het werk dat hun zoon of dochter doet? Hebben ze een goed beeld van wat het planningsvak inhoudt en misschien nog wel belangrijker…hebben hun kids het naar hun zin en zijn ze op hun plek waar ze zitten? Dat wilden we ze met eigen ogen laten zien en daarom werd iedereen op 10 mei uitgenodigd voor een middag en avond vol informatie, inspiratie en lekker eten.

Zo vieren wij Moederdag in UPlanners style volgens onze eigen Rixt…

Om 14.30 werden we, na onze eigen Toyota’s geparkeerd te hebben, meer dan welkom geheten bij Toyota Material Handling in Ede. Het was in het begin nog wel even onwennig, omdat het toch anders is al je moeder mee is naar je werk. Maar al snel vond iedereen zijn plekje en kon er geluisterd, gehuiverd en gelachen worden om de antwoorden van de UPlanners op de eerder genoemde vraag “Waarom hun moeder niet kunnen plannen”. De reacties in de zaal spraken boekdelen en sommigen hebben waarschijnlijk op de weg naar huis nog wel wat uit te leggen gehad.

Dat het ook een leerzame dag zou worden, waarbij uitgebreid bij Lean zou worden stil gestaan, bleek al toen iedereen aan de moederdagtaart zat. Er werd in duidelijke bewoordingen uitgelegd wat het Toyota Handling Systeem nu eigenlijk is en wat het doel ervan is. Kort gezegd komt het erop neer dat er bij Toyota Material Handling zoveel mogelijk ‘waste’ vermeden wordt, door het toepassen van Lean door de hele organisatie heen.

Natuurlijk is het leuk als iemand een interessante presentatie houdt, maar tijdens de rondleiding in de werkplaats en de voorraad beschikbare Heftrucks, was pas echt goed te zien hoe ze het nou precies in de praktijk hebben gebracht. Vooral het toepassen van 5S was duidelijk zichtbaar. Zo zijn er niet alleen in de werkplaats, maar ook in de voorraadlocatie, overal lijnen en vakken op de vloer te zien. Hierdoor is direct zichtbaar voor bijvoorbeeld een monteur wat waar hoort te staan. Zo was er een vak waar een krukje in hoorde te staan, een vak voor de gereedschapskar en ga zo maar door. Super overzichtelijk allemaal. Door het zo in te richten ontstaat er een automatisme en een cultuur om alles elke middag weer precies op de goede plek neer te zetten, hoeft er de volgende dag niet gezocht te worden naar ontbrekende spullen en kunnen de monteurs gelijk aan de slag. Dat dit efficiënt werkt hoeft natuurlijk niet verder uitgelegd te worden.

De dag werd afgesloten met een etentje in het sfeervolle restaurant Planken Wambuis. Al werd niet iedereen het erover eens of de opgezette Hooglanders het genieten van het eten nu deden toenemen, of juist niet. Alle moeders hebben in ieder geval een goede indruk gekregen van waar haar zoon of dochter nu eigenlijk terecht is gekomen, dus missie zeker geslaagd. Bedenk daarbij dat iedereen als afsluiting werd getrakteerd op en (uiteraard roze) goodie bag, dan kun je niet anders zeggen dat het een topdag was.

Wat mij persoonlijk betreft, heeft mijn moeder enorm genoten. Ze vond het leuk om te zien met wat voor materie wij precies bezig zijn, maar ze vond het ook enorm leuk om al mijn collega’s te ontmoeten. Wanneer je ergens werkt kun je wel eens je partner meenemen naar een event, maar vaak niet je ouders, terwijl zij het juist ook heel leuk vinden om een beeld te krijgen bij de verhalen die over werk worden verteld. Al met al was het, wat mij betreft, een erg geslaagde dag!